Odśnieżać i sypać sól czy nie odśnieżać i sypać żwir?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • phoneman
    RS
    • 2008
    • 3374
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Chodzi mi o takie opony z kolcami:

.

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• bzyq_74
      RS
      • 2008
      • 3467
      • Volkswagen
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez b707
      Z tego kolego... mamy 2010 a nie 2011...:P
      Racja, ostatnio tak zabalowałem, że już byłem w 2011 :P
      MARCIN
      Mój szkodnik

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

pozwólcie na kolce, to zaraz stado baranów zacznie jeździć na kolcach gdy nie ma śniegu "bo mówili, ze będzie padać" i po zimie wszystkie drogi dziurawe.
        Ludzie oczekują niewiadomo czego. Jak pada śnieg to musi być ślisko, fizyki się nie zmieni.
        Uważam, że np. Warszawę odśnieżają znakomicie. Wiadomo, jak pada, to tragedia, ale taki urok śniegu i zimy, a piaskarki to też samochody i jak jest korek to też stoją. Natomiast jak przez noc nie pada, to następnego dnia rano drogi są bardzo dobrze odśnieżone - ja z drogowców tej zimy jestem zadowolony.
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• phoneman
          RS
          • 2008
          • 3374
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

tomek, Nie patrze z punku widzenia Warszawy. Główne drogi są ok ale po bocznych możesz śmiało śmigać z łańcuchami bo one piasku nie widziały, a w słoneczny dzień to jest lusterko
          .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Garret
            L&K
            S_OCP Member
            • 2006
            • 1196
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

moje zdanie jest takie- odśnieżanie jak najbardziej, ale trzymanie się idei czarnej drogi za wszelka cenę- sypanie tony soli/lanie tonami solanki jest bez sensu (poza autostradami i drogami ekspresowymi- bo to kręgosłup komunikacyjny kraju - fakt, że póki co jeszcze nie naszego :lol: )

Można sypać piaskiem podjazdy pod wzniesienia, zatoki autobusowe.

Ta sól to paskudztwo :? korodują auta, błoto , syf :|

ja bym dodał trzecią opcję w ankiecie- odśnieżać i nie solić :roll:
            Garret

-----------
            Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• mecholl
              L&K
              • 2008
              • 1006

phoneman, opony z kolcami tylko tak ładnie wyglądają i to fajnie brzmi " kolce ".
              Przelatałem sezon na czymś takim < i dla mnie to był pierwszy i ostatni sezon, nigdy więcej kolców > a następnej zimy zakupiłem zwykłe zimówki < te z kolcami cały czas leżą w piwnicy >
              Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• bardzozlymisio
                Ambiente
                • 2008
                • 208

Cała rosja jezdzi na kolcach, efekt jest taki, że drogi po zimie w centru moskwy są do ponownego wylewania asfaltu, ponadto kolce fruwaja w powietrzu jak pociski, ilość aut z popękanymi szybami jest przerażająca. W naszych służboych furach wymiana szyby raz na rok to norma. A ruscy są jak polacy kombinują, żeby było taniej i na przykłąd są firmy wbijające kolce w zwykłe zimówki. Do tego jak sie ociepli i drogi robią sie czarne to co myślicie, że kierowcy będą zmieniać opony raz na tydzień? Szurają tymi kolcami po asfalcie aż miło, a droga hamowania na suchym asfalcie opon kolcowanych jest taka jak letnich na sniegu

Komentarz

• firmek
                  Rider
                  • 2008
                  • 477

Jesli opony z kolcami to na pewno nie takie:

tylko takie

Te drugie wydaje mi sie ze nie niszcza asfaltu bo kolec jest schowany w biezniku i nie wystaje poza obrys opony. W sumie nie wiem czy to bardzo pomaga, pewnie glownie zadanie to zwiekszenie przyczepnosci na lodzie.
                  Prowadzilem auto na takich oponach i najbardziej zapamietalem bardzo duzy halas.
                  Swoja droga jak rozmawialem z szwedami to dla nich opona zimowa to wlasnie ta z schowanymi kolcami, o oponach zimowych bez kolcow malo kto tam slyszal.

Komentarz

• mecholl
                    L&K
                    • 2008
                    • 1006

firmek, dokładnie takie jak te na zdjęciu nr.2 hałas na pewno jest większy, szczególnie jak się jedzie wolno < szpan na mieście >.

Zamieszczone przez firmek
                    Swoja droga jak rozmawialem z szwedami to dla nich opona zimowa to wlasnie ta z schowanymi kolcami, o oponach zimowych bez kolcow malo kto tam slyszal.
                    Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

Kolejna propozycja...

Czyli jak w USA jak pada śnieg zamykamy szkoły/firmy by służby mogła działać.

Bardzo dobrze że wskazano wreszcie iż pług działa efektywnie tylko podczas jazdy z większa prędkością bo wtedy śnieg jest odrzucany z duża siła na bok.
                      Adam

Komentarz

• shok
                        RS
                        • 2009
                        • 2070
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Garret
                        ja bym dodał trzecią opcję w ankiecie- odśnieżać i nie solić
                        To jest ciekawy pomysł jesli mowimy o miescie.Bo w tym tygodniu przypatrywalem sie jak odsniezane sa drogi.I powiem ,że wiekszosc aut sypie sol a pługi sa w powietrzu...i to jest chore.Trzeba to zglaszac.Bo wiekszosc ludzi "przywyklo" do nienormalnosci i maja to gdzies.Potrafia tylko stekac na parkingach lub w kolejkach w sklepie.

Komentarz

• mozgi
                          L&K
                          • 2009
                          • 1128
                          • Octavia I (1U2)
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM

jak wygląda sprzątanie żwiru po zimie => http://www.youtube.com/watch?v=Bdb0Z...layer_embedded

Ten materiał prawie wszystko powinien wyjaśnić => http://www.tvnwarszawa.pl/informacje...nie,22373.html
                          ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
                          Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

Zamieszczone przez shok
                            To jest ciekawy pomysł jesli mowimy o miescie.
                            Bardzo ZŁY pomysł!!!!

Sypanie soli zapobiega powstawaniu lodu! Sypanie soli powoduje powstawanie mieszaniny która ma niższa temperaturę zamarzania... Przy 10% roztworze mamy już breje która nie zamarza przy -21.

Łopatologicznie. NIE sypanie ma taki sam sens jak lanie wody do zbiornika na płyn do spryskiwaczy.

Sól się sypie po to by:
                            -nie powstawał lód
                            -by śnieg nie zbijał się w duże i twarde bryły by ułatwić usuwanie go
                            -by rozpuszczona breja mogła odpływać kanalizacją bez zapychania jej

Sypać trzeba... Ale trzeba to robię ROZSĄDNIE. Są dwie opcje:

- sypiemy i odśnieżamy gdy śnieg przestanie padać a korki się rozładują

-stosujemy metodę jak w USA, gdy mocno pada ludzie pozostają w domach a na drogi wyjeżdżają tylko służby miejskie ewentualnie komunikacja
                            pzdr
                            Adam

Komentarz

• Garret
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 1196
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez b707
                              Zamieszczone przez shok
                              To jest ciekawy pomysł jesli mowimy o miescie.
                              Bardzo ZŁY pomysł!!!!

Sypanie soli zapobiega powstawaniu lodu! Sypanie soli powoduje powstawanie mieszaniny która ma niższa temperaturę zamarzania...

pzdr
                              poważnie?? wiesz, nie miałem o tym pojęcia :lol: myślałem że tu chodzi o doprawianie dżdżownic by lepiej smakowały kretom :lol:
                              Garret

-----------
                              Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

Pracuję...